Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
FototipyJak vybrat

Jak zařídit YouTube studio

Jak zařídit YouTube studio
19. 11. 2021 | 10 minut čtení

Jeden krátký článek nám na to asi stačit nebude, ale dnes se s vámi podělím o tipy na vybavení, které se skvěle hodí do domácího i profesionálního studia pro natáčení videa. Rozdíly mezi profesionální a amatérskou produkcí nám dnešní technika hodně stírá, protože je velmi výkonná a univerzální a tak by se s trochou nadsázky dalo říct, že prakticky s každým přístrojem dnes natočíte skvělé video, jde jen o nápad a zpracování.

Fotoaparát a kamera v jednom - co se hodí pro tvorbu videa

Jak jsem již napsal v úvodu, už to dávno není o pár vybraných přístrojích. Nějaký druh videa dnes umí prakticky každý fotoaparát, většina jich umí 4K a pozadu nezůstává už ani 8K. Který bude ten pro vás?

  • Sony FX3 - Tato profesionální kamera v malém těle je jasným spojením mezi řadou A7 a kamerami FX. Od každého něco za peníze, které si může dovolit i poloprofesionální tvůrce. FX3 je kamera, na kterou se můžete spolehnout i při větší produkci. Má chlazení, XLR a je zkrátka kována pro video a výdrž. Nechybí 4K 60p 4:2:2 10-bit pro plnou kontrolu nad barvami, stabilizace atd.
  • Canon EOS R5 - Ideální kombinace vysokého rozlišení pro fotku i video. 8K interně a další vychytávky dělají z tohoto přístroje ideální hybridní volbu pro všechny kreativce. Nechybí log, nebo stabilizace obrazu v kombinaci tělo a objektiv pro pohodové natáčení z ruky. 
  • Fujifilm X-T4 - Ani Fujifilm nezůstává ve tvorbě videa pozadu. Oproti předchůdci bude pro spoustu lidí zajímavý hlavně díky stabilizace obrazu. Pro extra zpomalené záběry pak X-T4 nabízí až 240p ve full HD. 
  • Nikon Z6 II - podobně jako předchozí přístroje nabízí i log video, které lze dále efektivně zpracovávat v programech pro úpravu videa (například DaVinci Resolve). Oproti první verzi nabízí vylepšené ostření a poměr cena/výkon je ideální. Pro rychlost hned 2 procesory EXPEED 6 a nechybí plná podpora všech rekordérů Atomos.  
  • Panasonic S1H - Tento přístroj vzal segment fotoaparátů pro video útokem. Nabízí aktivní chlazení, v logu 14 EV dynamický rozsah, 6K ve 24p, full frame pixel na pixel video, duální nativní ISO a další vychytávky, které z něj dělají neuvěřitelně schopnou kameru. Přidejte objektivy s bajonetem L a máte dokonalý obraz, který budou limitovat jen vaše schopnosti. 

Jak vybrat fotoaparát na natáčení videa

Objektivy pro natáčení videa

Podobně jako u fotoaparátů se to nedá přímo určit. Proto jsem si zvolil cestu ohniskové vzdálenosti. Tu volíme různě podle aktuálních potřeb. 

  • 16 mm - na full frame je to širokoúhlý záběr, který se perfektně hodí pro natáčení v situacích, kdy držíte fotoaparát v ruce a míříte na sebe. Ideální pro všechny, kteří natáčí vlogy, návody, cestování a pod. Objektiv ve full frame ekvivalentu 16 mm by ve vašem batohu zkrátka něměl chybět. 
  • 35 mm - na full frame je od samostatné stojící osoby v záběru po rozhovor dvou lidí tím pravým sklem. Rádi využíváme pevného skla, protože nám dovolí plně otevřít clonu na f/1,8 a rozmáznout tak pozadí v záběru. Tento objektiv se také perfektně hodí pro natáčení v pohybu například s gimbalem, nebo přímo z ruky. 
  • 50 mm - pevnou padesátku o světelnosti f/1,8 na full frame by měl mít snad každý. Od natáčení lidí, přes rozhovory, detaily, produktové záběry nebo B-roll. Zvládne vše, nestojí nic a je zkrátka tím jedním univerzálním objektivem. 
  • 85 mm - kamarád a kolega Honza jasně říká, že záběry z jeho 85 mm objektivu pro full frame jsou zkrátka jedinečné. To platí pro fotku i video a já nemohu jinak než plně souhlasit. Ideální pro těsnější záběry a detaily, pro B roll do prostřihu. Většinou dodá perfektně ostrý záběr s krásně rozostřeným pozadím, které se jen těžko simuluje jinak. 
  • 24-70 mm - Univerzální nástroje jsou občas potřeby. Přinášejí své výhody i kompromisy a je jen na vás, jak chcete tvořit. Osobně preferuji pevná skla a proto jsme je psal jako první. Světelná f/2,8 24-70 je ideální, pokud chcete jeden objektiv na vše. Výhodou je kompaktnost celého kitu v batohu, zoom pro ty momenty, kdy zkrátka širokáč nestačí a v neposlední řadě i pořizovací cena. Set pořádných světelných skel vás vždy vyjde víc než jeden univerzál. 

Dobrý zvuk dělá polovinu videa

Malá i větší produkce se neobejdou bez pořádného zvuku. Začnete jednoduše a postupem času se posuňte dál, zkrátka podle potřeb. Zvuk nahráváme pro většinu produkcí rovnou do videa a tak půjdeme tímto směrem. 

  • Rode VideoMicro - Jakýkoliv externí mikrofon je lepší než ten vestavěný. Tím se dostanete právě k VideoMicro. Za cenu do 2000 je ideální pro vlogování. V balení je i clona proti větru, který je nezbytná při natáčení v exteriéru. 
  • SARAMONIC Blink 500 Pro B2 - Dříve nebo později budete chtít před kameru vzít hosta, nebo točit někoho s odstupem od kamery apod. k tomu budete potřebovat bezdrátový set mikrofonů, ideálně s vlastní vestavěnou baterií a rovnou s klopovým mikrofonem. To vše nabízí tato sada. Výhodou je i nabíjecí základna. 
  • RODE Stereo Video Mic PRO Rycote - neuvěřitelně široké přirozené snímání stereo prostoru, ideální podání zvuku. Profesionální mikrofon. 
  • SARAMONIC UwMic9 (TX9 + TX9 + RX9) - Spolehlivý zvuk ve vysílací (broadcast) kvalitě. Jeden na nabíjecí baterie AA stejně jako vaše externí blesky. Tento set má všechny vychytávky profesionální produkce. Dosah více než 100 metrů v otevřených prostorách nebo 60 metrů v prostoru s překážkami a možnost až 96 kanálů ve 2 skupinách. 
  • RODE VideoMic PRO - profesionální směrový mikrofon s perfektní kvalitou zvuku. Pokud to s vlogováním myslíte vážně, musíte ho mít. 

Fotoaparáty na vlogování

Světla pro natáčení videa nejen na YouTube

Budiž světlo! A že je toho světla poslední dobou hodně. V nabídce máme velké možnosti a opět to záleží na vašich potřebách a jak si celou scénu poskládáte, samozřejmě lepší je mít více světel dohromady. Upozorním tedy na zajímavé kousky. 

  • NANLITE Forza 60B - malé světlo s velkým potenciálem. To je set Forza 60B, kde budete moci využít adaptéru Bowens a na světlo tak dát jakýkoliv modifikátor tohoto stylu uchycení. Na menší produkce je výkon tohoto světla dostačující, ale ideální bude kombinace 2 až 3 pro zajímavější nasvícení scény. 
  • NANLITE FS-200 LED bodové světlo - berme ho jako většího bráchu předchozího světla. Bude ideální jako hlavní světlo s octaboxem. Bowens bajonet je integrovaný a tak si můžete vybrat modifikátor světla, který sedí vašemu stylu. 
  • FOMEI LED BAR RGB 25 - tyče sem, tyče tam. Od představení první LED BAR od Fomei už nějaký ten pátek utekl a tak zde dnes máme ještě výkonnější, univerzálnější a odolnou tyč. Hodí se pro zajímavé nasvícení pozadí, produktové video i jako doplněk. Kreativitě se meze nekladou. 
  • JUPIO PowerLED 288A - LED panely mají díky své velikosti jednu vlastnost. Nemusíte je dále doplňovat softboxem, protože jsou jednotlivé LED rozmístěny na větší ploše. Tento má navíc regulovatelnou teplotu i výkon. 
  • LED MINI světla - jsou ideální na dosvícení scény, nebo na svícení produktů, upozornění na objekt ve scéně a podobně. Pár se jich vždy hodí. 

Příslušenství pro natáčení videa - domácí YT studio 2021/2022

Mimo klasické věci jako je fotoaparát, objektiv a nějaké to svícení je to právě příslušenství, které dělá náš život jednodušší. Níže dávám pár vychytávek, které používáme a naše produkce by bez nich nešla. 

  • MANFROTTO 035 - sevřít, uchytit na značku, trubku apod. Klema je ideální v kombinaci s dalším ramenem či jako podstavec pro stativovou hlavu. Pro takové využití budete potřebovat i tento dvojí šroub.
  • MANFROTTO Befree GT XPRO - nikdo se neobejde bez stativu. Rozhovor často děláme právě z něj a je ideální, protože je skladný, lehký a lze ho pro případný B roll i vytrčit nad stůl.
  • INSTA360 ONE R 4K Edition - záběry přímo z akce často celé video prodají. Pohled první osoby, natáčení z hrudníku, kamera v hrnku s kávou. Kde jsem psal, že se kreativitě meze nekladou? 
  • FOMEI motorový pohon pro 3 role - když děláte pozadí, udělejte ho jednou a pořádně. 
  • LINKSTAR LS-805 stativ pod světla - Člověk je často na všechno sám. Světelných stativů není nikdy dost. 
  • DJI RSC 2 - I stabilizátor je občas potřeba. Paradoxem je, že ho poslední dobou využíváme spíše pro jeho další funkce jako různé zajímavé pohyby a záběry, které řídíte z aplikace. I u stabilizátoru platí, že investovat do zavedené značky se vyplatí.
  • ZHIYUN WEEBILL 2 - Vedle nešlápnete ani s tímto gimbalem, který můžete naložit až 16 kg zátěže, vydrží vám fungovat až 9 hodin a vůbec vám nabízí šikovné funkce.
  • NISI ND VARIABILNÍ FILTR 1,5-5 - chcete natáčet video na clonu f/2,8 za denního světla? Pak musíte mít ND filtr. Ideálně variabilní, protože často přecházíte z interiéru do exteriéru. Tuto velikost jsme napsal záměrně, stačí vám jeden a další velikosti objektivů obstarají redukční kroužky.
  • SMALLRIG 2087 klec pro Sony A7RIII A7III - neskutečné vychytávky pro další rozšíření vašeho rigu na natáčení videa, to je značka SMALLRIG. Klec je naprosto ideální začátek, na kterém se dá stavět. Mrkněte třeba na video s Tomášem Touhou, který podobnou klec využívá.

Začátkem tohoto roku jsme dali dohromady podobný set věci s konkrétním rozpočtem v základu. Pokud vás zajímá tato varianta, je níže. 

Výběr věcí do studia s eliškou

JOBY GorillaPod RIG

Univerzální a praktický kloubový stativ, Dvě ramena pro upevnění příslušenství, Uniktání patentovaná technologie umožňuje nekonečné možnosti použití

5 890,-
DJI Action 2 Dual Screen Combo

Akční 2 Dual Screen Combo 4K kamera, Magnetický držák pro uchycení téměř kamkoli, Rozlišení až 4K/60p, UHD 4K/120p, 1080p/240p

6 990,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Další Jak vybrat

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...