Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Jak vybrat

Jak vybrat stativ na ven i do ateliéru

Jak vybrat stativ na ven i do ateliéru
10. 2. 2022 | 13 minut čtení

Máme pro vás velkého průvodce výběrem stativu. Poradíme, jak zvolit velikost, který materiál se bude hodit na cestování a který naopak do ateliéru nebo na co si dát pozor při výběru stativu, který vám má vydržet opravdu dlouho. Porovnáme jednotlivé značky stativů a povíme si, který by vám naši odborníci z FotoŠkoda doporučili přímo pro focení, které plánujete.

​Než se pustíte do výběru stativu

Na začátek si pojďme ve stručnosti říct, z jakých kategorií můžete stativ vybírat. Ulehčí vám to orientaci při výběru stativu na cesty, do ateliéru nebo třeba pro kameru. Ve FotoŠkoda máme: 

Stativy podle značek: stativy Vanguard | stativy Manfrotto | stativy Leofoto | stativy Rollei | všechny

Na co si dát pozor při výběru stativu?

Jak jste už možná sami zjistili, výběr stativu není radno podceňovat. Při focení dlouhých expozic a dalších záběrů se na něj potřebujete plně spolehnout, abyste se mohli soustředit pouze na záběr samotný. V tomto článku se podíváme na to, na co všechno byste se při výběru stativu měli zaměřit, a to prostřednictvím následujících otázek:

 

Potřebujete poradit?

Ve FotoŠkoda máme odborníky, kteří vám pomůžou vybrat přesně takový stativ, jaký potřebujete. Zastavte se za námi v Paláci Langhans v centru Prahy nebo se ozvěte na shop@fotoskoda.cz nebo volejte na 222 929 029

Jak vysoký stativ potřebuji?

Jedním ze zásadních kritérií, které úzce souvisí s následující otázkou, je velikost stativu. V zásadě můžeme stativy rozdělit na 2 základní kategorie – ministativy a "běžné" stativy.

Ministativy a stativy na mobil

Ministativy a držáky na mobil využijete při focení drobných produktů v domácích podmínkách, na výletech, kde si tak budete moci vyfotit společnou fotografii, aniž by to bylo klasické selfie, nebo s trochou kreativity i při náročnějších foceních. Jejich použití je sice kvůli výšce velmi omezené, na konkrétní účely se ovšem může ukázat jako neocenitelný (a nedoceněný) pomocník.

Držáky na mobil navíc pomůžou mobil ukotvit na místě třeba v autě nebo na řídítkách motorky. 

Tip: Maličké stativy jsou skvělé také pro vlogování, natáčení obsahu pro sociální sítě, e-shopy nebo produktové fotky. Budete si moct být jistí, že obraz zůstane dokonale stabilní a můžete klidně natáčet novinková videa nebo ukázat, jak vypadá oblečení, které prodáváte ve svém obchůdku. 

Ministativ Manfrotto s kulovou hlavou 492

Ministativ Vanguard Vesta s bluetooth spouští

Klasické stativy 

Mezi ministativy a "běžnými" stativy, neexistuje žádná mezikategorie. Běžné stativy se pohybují ve výškovém rozmezí od cca 20 cm do 200+ cm. Ideální výška stativu? Stejná jako vaše nebo o kousek vyšší. 

Tripod vs. Monopod: zatímco klasický tripod je stativ se vším všudy, stojí pevně na (minimálně) třech nohách a postará se o dokonalou vodorovnou vyváženost fotky i perfektní stabilitu, monopod je vlastně je středová tyč, která slouží ke zvýšení stability fotoaparátu nebo kamery. Jeho výhodou je lehkost a velmi snadná přenositelnost z místa na místo. Klasický stativ sice úplně nenahradí, ale pomůže vám získat plynule záběry pro video nebo větší jistotu při rychlém focení na cestách. 

  • Cestovní stativy mohou mít ve složeném stavu a v nejnižší poloze okolo 50 cm, menší už jsou pak opravdu ministativy vhodné k použití do interiéru. Univerzálem je stativ s rozsahem cca 50 – 150 cm. Takový stativ většinou snadno složíte do fotobahu nebo připnete jeho bočním popruhem. Nevýhodou pak je maximální výška, která bývá okolo 150 centimetrů. Většinou si s ní vystačíte, ale občas se může stát, že neuvidíte přes zábradlí, případně se budete muset sklánět k hledáčku, pokud váš foťák nemá výklopný displej. Složený stativ na cestování by měl mít ideálně okolo 50 cm a méně. 
  • Ateliérové stativy a stativy na kameru bývají robustnější, těžší, často jsou nohy stativu spojené stativovou konstrukcí, aby byly opravdu stabilní a unesly i těžší náklad. Nepočítá se s tím, že by se s nimi často cestovalo, většinou v ateliéru stojí stabilně rozložené. Jejich výhodou je výrazně vyšší pevnost a stabilita, většinou dovolí i maximální výšku 200+ cm. Nevýhodou je váha, se kterou je potřeba počítat.

Karbonový stativ Rollei C6i

Karbonový stativ Rollei © Anna Jirásková

Kde budu stativ používat a který materiál vybrat?

Sháníte stativ na cesty, nebo na focení do ateliéru? V jakém prostředí se bude převážně nacházet? A jak často ho budete přenášet (na zádech)? Na tyto otázky je nutné si odpovědět hned ze začátku, protože vám výrazně zúží výběr stativů, které budou přicházet v úvahu. Především tedy v případě, že sháníte výbavu na cesty.

Jedním z nejdůležitějších kritérií je totiž materiál. Na výběr máte ze dvou – hliníku a karbonu. A ačkoliv by se mohlo zdát, že karbon je vždy lepší volbou, zatímco hliník je "chudým příbuzným", nenechte se mýlit! Pojďme se na tuto problematiku podívat blíže:

 

  • hliníkové stativy: Často si je spojujeme s vyšší hmotností než u karbonových a právem. Často ale vyšší hmotnost znamená také větší stabilitu u těžší techniky a odolnost vůči náporům větru (což je samozřejmě kombinace více faktorů včetně umístění těžiště) a charakter struktury hliníku mu leckdy propůjčuje také větší pevnost než u karbonových stativů.
  • karbonové stativy: Pravda je, že karbonové stativy jsou vždy lehčí. To ovšem neznamená, že jsou také pevnější. V kvalitě (která přímo souvisí s pevností) hrají roli počet vrstev karbonu a také hustota navinutí karbonových vláken. Levnější karbonové stativy mají zpravidla méně hustou síť vláken či menší počet vrstev, což se projeví chvěním, a nízká hmotnost je tak doprovázená omezeními v použití třeba na větrnějších místech.

Hliníkový stativ je v tomto případě často jistější volbou, byť je o něco těžší. Dražší karbonové stativy jsou vyráběné kvalitněji, a oplývají tak rovněž vyšší pevností než ty hliníkové. Jedinou "nevýhodou" je zde cena, která se vám ovšem vyplatí pokaždé, když budete stativ používat.

Karbonový stativ Gitzo GK1545T-82TQD

Karbonový stativ Gitzo © Anna Jirásková

Hliník nebo karbon? Který materiál zvolit? 

Z hlediska materiálu to tedy není zdaleka tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. Pokud hledáte něco, co vás bude doprovázet na túrách či výletech, a máte omezený rozpočet, leckdy sáhněte spíše po hliníkovém stativu (i když se samozřejmě nedá 100% zevšeobecňovat), pokud si můžete dovolit zainvestovat více, karbonový stativ je jasná volba.

 

HLiníkové stativy

Jestliže bude stativ většinou stát na jednom místě, případně ho na jiné převezete kupříkladu autem, hmotnost (a koneckonců ani pevnost, kterou vyžadují fotografové především v náročnějších podmínkách) nehraje zásadní roli, zato se soustřeďte na stabilitu, nosnost a případně rozměry.

Karbonové stativy

 

Pokud hledáte stativ do ateliéru nikoliv na fotoaparát, nýbrž na trvalá světla, koukněte do kategorie Stativy pod světla do ateliéru. Rozhodování bude o mnoho snazší než při výběru stativu pro fotoaparát.

Co by měl umět středový sloupek?

Středový sloupek umožňuje vysunout hlavu výše, bývá ale také citlivý na povětrnostní podmínky a u levnějších materiálů zapříčiňuje větší chvění fotoaparátu. Pokud chcete, aby byl stativ maximálně stabilní, protože se budete pohybovat v extrémně náročných podmínkách, zkuste se poohlédnout po stativu, který středový sloupek nemá, nebo patří do vyšší třídy. Ke zvýšení stability napomáhá také zatížení - u většiny stativů najdete na středovém sloupku háček, na něž můžete zavěsit zátěž v podobě fotobahu nebo čehokoliv jiného. Pro focení poslední zmiňované disciplíny jistě také oceníte, že naprostá většina dnešních stativů má vyjímatelný / otočný středový sloupek, případně se může snížit prakticky k zemi, což je pro makrofotografii často zásadní.

Karbonový stativ Vanguard VEO 2 235CB

Karbonový stativ Vanguard - řada stativů umí otočit nohy, resp. středový sloupek, což umožňuje fotit i makro; háček je často odnímatelný © Anna Jirásková

Výběr hlavy stativu

Jste krajinář, astrofotograf, fotograf architektury nebo zvířat? Jak jste jistě zjistili, bez stativu jsou vaše možnosti omezené, ne-li nemožné, jak je tomu v případně focení noční oblohy. Už jste si vybrali materiál, jak ale postupovat dál? Tajemství dalšího kroku tkví ve výběru správné hlavy.

Tip: Podrobněji se výběru hlavy věnujeme v článku Jak vybrat stativovou hlavu.

V současné nabídce najdete hlavy kulové, 3cesté a převodové. Dříve panovalo jasné rozdělení toho, k čemu je která hlava vhodná a která ne.

  • Jednoznačný je výběr stativu pouze pro fotografování architektury, kde je jasnou výhodou 3cestá hlava, případně rovnou převodová hlava. 3cestá hlava vám totiž umožní velmi přesně nastavit fotoaparát ve třech osách, aniž byste si při nastavování jedné pohnuli se zbylými dvěma osami. Převodová oproti těmto vlastnostem disponuje ještě možností mikroposuvu, což je velmi jemné nastavení po milimetrech pomocí otočných voličů. Pro architekturu nebo velmi přesnou panoramatickou fotografii jako dělané.
  • Kulové hlavy v současnosti ve většině případů disponují možností aretace horizontálního směru a eliminují tak hlavní nevýhodu, která ji diskvalifikovala pro použití u řady žánrů, totiž že s povolením hlavy budete muset nastavovat celou kompozici od začátku, i když jste ji chtěli posunout třeba jenom o kousek nahoru. Pokud kulová hlava tuto funkci má, nemusíte se bát použití v krajinařině, astrofotografii nebo makrofotografii.

Hliníkový stativ Vanguard VEO 3T+ 234AB

Hliníkový stativ Vanguard - několik stativů umí středový sloupek také zcela vyosit, případně umožňuje využít hned dva fotoaparáty či jiná zařízení © Anna Jirásková

Nosnost stativu

Při výběru stativu je vcelku zásadní jeho nosnost. Zatímco ministativy mohou snadno udržet i těžší zrcadlovku s objektivem a je jen potřeba dát pozor na dostatečný rozpor nohou stativu, u klasického stativu je dobré pohlídat si, jestli unese i studiovou kameru. Zásadní pro výběr stativu podle nosnosti je jednak typ hlavy, jednak nosnost celého stativu. 

Nosnost hlavy stativu

Při výběru hlavy je významným kritériem nosnost. Pokud jste se rozhodli pro kulovou hlavu, je třeba se ale dívat ještě na další, ještě důležitější vlastnost, a to velikost koule a tím pádem třecí plochy pod ní. Kulové hlavy mají totiž často velkou nosnost, větší, než vlastně potřebujete, a i když malá koule těžkou techniku udrží, není to ideální varianta. Čím větší průměr koule, tím stabilnější celkově stativ je a není náchylný k případnému chvění. Vždy by se tedy měla vybírat koule velká adekvátně k technice, s níž hlavu hodláte používat.

Nosnost celého stativu

Nosnost celého stativu by pak měla být 3-4x větší než celková hmotnost sestavy, kterou chcete používat - dobře si tedy dopředu rozmyslete, zda hodláte používat pouze bezzrcadlovku s lehkým objektivem, nebo na stativ půjdete s "těžkou váhou" zrcadlovky a teleobjektivu (případně s dalším příslušenstvím).

Většina hlav má dnes samostatně ovladatelnou funkci panoramatického otáčení (některé dokonce i pod destičkou), což oceníte nejen při focení panoramat, ale i při úpravě kompozice, a také jsou v drtivé většině kompatibilní se systémem Arca Swiss. Co to znamená a v čem je jeho výhoda? Jde o unifikovaný rozměr, díky čemuž můžete na hlavu nasadit destičku jiného výrobce. Využijete to třeba na cestách, kdy se vám destička rozbije či ztratí – v jakémkoli obchodě zaměřeném na FOTO zakoupíte destičku, která bude s vaší stativovou hlavou fungovat –, nebo ve chvíli, kdy budete chtít využít specializovanou destičku, např. L-plate nebo makrosáňky.

Hliníkový stativ Vanguard VEO 3T+ 234AB - panoramatické otáčení hlavy

Hliníkový stativ Vanguard - panoramatické otáčení hlavy © Anna Jirásková

TIP: Hlavu můžete zakoupit buď rovnou v setu s nohami, nebo na vybrané nohy našroubovat jinou hlavu a vytvořit si tak set přesně na míru.

chci si jít vybrat stativ

VELBON UTC-53AS karbonový stativ s kulovou hlavou

kompaktní a robustní, extra nízká hmotnost, vysoká odolnost

3 990,-
VANGUARD VESTA 233AP - stativ

Maximální výška [cm]: 155, Minimální výška [cm]: 57,5, Maximální zatížitelnost [Kg]: 3,5

1 690,-

Související články

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

Diskuze

Jak vybrat stativ na ven i do ateliéru

Přidat příspěvek
  • Tomas Stary
    Reagovat

    Stativ

    Tomas Stary 16.01.2024 08:32:10
    Dobrý den ,používám Nikon D3x a chtěl bych s ním zkusit Macro.Myslel jsem ze stativ s otočným středovým sloupkem by byl vhodný můžete mi nějaký doporučit ?
    • Luděk Bouška
      Reagovat

      RE:Stativ

      Luděk Bouška 16.01.2024 15:44:51

      Dobrý den, možností je samozřejmě mnoho, vynikající je například https://www.fotoskoda.cz/manfrotto-mt055cxpro4-stativ-karbonovy/.

  • Tomáš P.
    Reagovat

    Stativ pro analogový Olympus OM1

    Tomáš P. 05.04.2022 19:40:45
    Dobrý den, jaký stativ byste doporučili pro fotografování na analogovou OM1?Krajina + makro. Děkuji
    • Luděk Bouška
      Reagovat

      RE:Stativ pro analogový Olympus OM1

      Luděk Bouška 07.04.2022 13:10:58

      Dobrý den, vhodných jich je jistě mnoho, já mám vynikající zkušenosti s https://www.fotoskoda.cz/manfrotto-befree-gt-xpro-carbon-tripod/, ten mohu doporučit s klidným svědomím.

  • Monika Š.
    Reagovat

    Jaký stativ vybrat?

    Monika Š. 15.02.2022 18:38:40
    A co když chci stativ nejen na focení ale také na video? Tam asi kulová hlava nebude to pravé ořechové.
    • Luděk Bouška
      Reagovat

      RE:Jaký stativ vybrat?

      Luděk Bouška 16.02.2022 10:38:33

      Dobrý den, pokud budete natáčet pouze statické záběry, tedy nebudete švenkovat, dá se samozřejmě použít i kulová hlava. Ale jestliže chcete i švenkovat, budete potřebovat videohlavu. Ta úplně nejzákladnější, kterou máme skladem, je https://www.fotoskoda.cz/manfrotto-128-rc-videohlava/.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...