Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
5. 4. 2022 | 8 minut čtení

Máte vyvolané fotografie a přemýšlíte, jak je uložit? Ideálním řešením je fotoalbum, mezi nimiž se najdou produkty jak pro ty, kteří si s rozložením fotek a jejich nalepením chtějí vyhrát, tak takové, se kterými je práce velmi rychlá a snadná. V tomto článku se podíváme na to, nad čím je třeba se při výběru fotoalba zamyslet.

Fotoalbum pro každou příležitost

Výběr fotoalba může být složitější, než se na první pohled zdá, není to ovšem žádná věda, jak si ukážeme v tomto článku. Je pouze důležité přesně vědět, co chcete – a pokud si nejste jistí, třeba jistotu nabydete po zodpovězení následujících otázek:

  • Jak chci s fotografiemi pracovat?
  • Kolik fotografií chci do alba uložit?
  • Pro jakou příležitost album pořizuji?

Jak vybrat fotoalbum - dětské album © Goldbuch© Goldbuch

Jak chci s fotografiemi pracovat

Někdo při vytváření alba rád popustí uzdu fantazii, někdo preferuje jednoduchost a rychlost. Fotoalbum se najde úplně pro každého. V zásadě máte na výběr mezi třemi druhy alb.

  • Klasická alba jsou určená pro kreativce, kteří si s rozložením fotografií a vpisováním vzpomínek rádi vyhrají. Sestávají totiž z prázdných stránek bílé, hnědé nebo černé barvy, na něž můžete najednou vložit fotografie různého formátu – a nejen je, ale třeba také vstupenky na koncert či jiné předměty vztahující se k zaznamenané události –, v různých variacích a úhlech a doplnit je textem úplně kdekoliv. Fantazii se zkrátka meze nekladou, a vy si tak z fotoalba můžete vytvořit upomínku na způsob scrapbooku.

    Snímky se do klasických alb připevňují pomocí fotorůžků, podlepek, speciálního lepidla nebo strojku na oboustranně lepicí obdélníčky. Poslední zmiňovaný se hodí třeba na oslavách či svatbách, kde vám hosté do alba mohou rovnou přilepit kupříkladu instantní fotografie, díky čemuž se nikam nezatoulají.

Klasické album s pergamenovým papírem mezi listy © PanodiaKlasické album s pergamenovým papírem mezi listy © Panodia

chci klasické album

  • Zasouvací alba jsou velmi rychlým a snadným řešením pro uložení snímků. Můžete do něho uložit vždy pouze jeden formát, nejčastěji je to populární velikost 10 × 15 cm, najdete u nás ale i alba na oblíbené instantní fotografie Instax a Polaroid. Pouze výjimečně také narazíte na album, do něhož můžete vkládat fotografie jak na výšku, tak na šířku, v drtivé většině jsou tato alba orientovaná na šířku. To samozřejmě neznamená, že tam fotografie na výšku nemůžete uložit, jen při prohlížení musíte s albem otáčet. Tady si můžete vybrat mezi bílou a černou barvou podkladu.

    U zasouvacích alb najdeme dva druhy – ty, u nichž fotografie můžete doplnit popiskem, a ty, u kterých to možné není. Pokud fotografie chcete opatřit poznámkami, orientujte se podle nápisu v názvu "popisové pole" (popis se bude nacházet u hřbetu vedle fotografie) a "popisové štítky" (text bude mezi dvěma fotografiemi uprostřed strany). Rozdíl je pak ve velikosti – alba s popisovým polem jsou širší, zatímco s popisovými štítky bývají užší a vyšší. Jak zjistíte níže, i velikost, resp. formát alba, může při výběru hrát svou roli.

Zasouvací album s popisovým polem © Walther
Zasouvací album s popisovým polem © Walther

chci zasouvací album

  • Samolepicí alba jsou oproti klasickým a zasouvacím albům mnohem méně zastoupenou skupinou, což je jistě dáno i vyšší náročností, se kterou je k vkládání fotek třeba přistupovat. Nachází se v nich totiž samolepicí fólie, kterou je nutné opravdu pečlivě uhladit, aby na ní nevznikly nepěkné sklady a nerovnosti. Umožní vám ale vkládat různě velké snímky na jednu stranu stejně jako klasická alba.

chci samolepicí album

Kolik fotografií chci do alba uložit

Máte vybraný typ alba? Výborně, můžeme pokročit dále, k neméně důležité otázce. Při výběru alba je zásadní alespoň přibližně vědět, s kolika fotografiemi budete pracovat, aby se vám pak najednou nestalo, že vám dojde místo, nebo vám naopak nezamýšleně zůstane volná celá polovina alba. Vždy je ale lepší vybrat o něco málo větší album (resp. album pro více fotek), protože fotografií máme většinou dostatek a již jednou realizovaný výběr se zužuje mnohem hůř - obzvlášť pokud se jedná třeba o dárek mapující několik desítek let života nebo váš svatební den. :)

Svatební fotoalbum klasické © HenzoSvatební fotoalbum klasické © Henzo

U zasouvacích alb máme naprostou jistotu, kolik fotografií se do nich vejde – rozhoduje počet transparentních kapes, který najdete v názvu i popisu alba. U klasických a samolepicích alb je situace o něco složitější. Protože do nich můžete vkládat různě velké fotografie, nedá se všeobecně říci, že se do nich vejde konkrétní počet snímků – záleží totiž i na orientaci fotografií (na výšku / na šířku) i na typu vazby a velikosti stránky.

Zasouvací album s popisovým štítkem © Hama
Zasouvací album s popisovým štítkem © Hama

Klasická alba jsou koncipovaná na principu, že maximum fotografií do nich uložíte "kombinovaným" přístupem, tedy, že na jednu stránku vložíte fotografie na výšku i na šířku tak, aby byl prostor opravdu využitý. Zdaleka ne vždy – pokud navíc chceme dodržovat třeba chronologii a další významné faktory – ale taková ideální situace nastane, a proto je třeba mít na paměti, že u takovýchto alb je zásada pořizovat o něco větší album ještě mnohem důležitější než u zasouvacích. U některých alb můžete také doplňovat listy, což může být ulehčující ve chvíli, kdy špatně odhadnete potřebný prostor.

U klasických alb můžeme také nezřídka narazit na pergamenové papíry vložené mezi jednotlivými listy. Ty se nacházejí u lepených (na pohled rovných) a šitých vazeb (zakulacených), u kroužkových na ně nenarazíme, protože by se trhaly. Album díky nim vypadá luxusně, protože jsou ale (většinou) nalepené na samotných listech, o něco zmenšují plochu pro samotné fotografie.

Jak vybrat fotoalbum - klasické album s šitou vazbou a pergamenovým papírem © SemikolonKlasické album s šitou vazbou a pergamenovým papírem © Semikolon

Co se týče velikosti listu, dá se odvodit z velikosti alba – listy jsou vždy o něco menší. Pro lepší představu si ale můžete vždy zajít k nám na prodejnu se svými fotkami a do alba si je zkusit poskládat.

Pro jakou příležitost album pořizuji

Hledáte svatební album, prostor pro uložení snímků svých ratolestí nebo snad fotoalbum pro fotografie ze své dovolené? Nebo vytváříte retrospektivní knihu ohlížející se za posledními 50 lety manželství vašich rodičů či mapující příběh vaší rodiny několik generací do minulosti?

Pro každou příležitost se hodí jiný design i jiná velikost. Vždy je třeba se ohlížet na množství fotek, o čemž byla řeč již výše, u velikosti záleží třeba také na tom, aby album vypadalo dobře ve vaší knihovně. Vhodné je ale dívat se také na materiál, kterým jsou potažené desky, motiv na deskách a další estetické faktory. Zkrátka aby byl zážitek z prohlížení takového alba plnohodnotný od chvíle, kdy ho vezmete do rukou.

U materiálů si můžete vybrat z nejrůznějších variant – od plastu přes (ne)laminovaný papír až ke kvalitním plátnům a luxusní kožence. Zde velmi záleží na vašich osobních preferencích a vkusu stejně jako u dětských či svatebních motivů. Někdo má rád pestrost a hravost, někdo preferuje spíše jednoduchost či eleganci. Z naší nabídky si vybere každý.

Fotoalba vyrovnaná v knihovně © Goldbuch
© Goldbuch

jdu pro fotoalbum

Úvodní foto: © Goldbuch

WALTHER FUN klasické/100 černých stran, 30x30, černé

pro fotografie různých formátů, pergamenový papír mezi listy, fotografie lze nalepit přímo / oboustrannými čtverečky / pomocí růžků

890,-
WALTHER CLOTH klasické/100 bílých stran, 30x30, černé

knižní vazba, plátěný potah, 100 bílých stran

790,-
WALTHER FUN klasické/100 černých stran, 30x30, mentolová

pro fotografie různých formátů, pergamenový papír mezi listy, fotografie lze nalepit přímo / oboustrannými čtverečky / pomocí růžků

890,-

Související články

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

Diskuze

Jak vybrat fotoalbum

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...