Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
20. 7. 2022 | 13 minut čtení

Výběr správného objektivu působí jako obsáhlá a složitá otázka, ale uvidíte, že pokud si ujasníte své potřeby a možnosti, nebude tak těžké se odpovědi dobrat. V tomto článku si rozebereme všechna hlediska výběru a pomůžeme vám rozhodnout se nejen o vhodném ohnisku a světelnosti.

Záleží na úhlu pohledu 

Teprve začínáte s focením, anebo už máte představu, jakým směrem se ubíráte? Žánr, kterému se chcete věnovat, bude společně s výší možné investice důležitým parametrem. Ať už chcete fotit krajinu, portréty, nebo třeba architekturu, shrnuli jsme pro vás základní aspekty, které vám rozhodování usnadní. 

Hlavní aspekty při výběru objektivu

Ilustrační foto - objektiv

Foto: Nao Triponez / Pexels

Kompatibilita s fotoaparátem

Než se vůbec pustíte do samotného výběru objektivu, je potřeba vědět, jaký typ fotoaparátu vlastníte, případně jaký si plánujete pořizovat. Hlavní rozdíl je mezi fotoaparáty s menším APS-C snímačem a full frame (plnoformátovým) snímačem. Plnoformátové objektivy lze použít i na APS-C fotoaparátech, ale musíte počítat se změnou úhlu záběru, který odpovídá ohniskové vzdálenosti vynásobené 1,5x nebo 1,6x (v závislosti na výrobci). Například 50 mm objektiv bude po přepočtu působit jako 75 mm/80 mm objektiv.

Proto existují objektivy určené přímo pro APS-C snímače. Ty bývají zpravidla levnější, ale ne vždy je lze použít na full frame fotoaparátu. V každém případě bude obraz oříznutý na APS-C formát, nevyužijete tak potenciál fotoaparátu a v hledáčku i na výsledné fotografii uvidíte černý kulatý okraj. Někteří výrobci snímek umí oříznout automaticky, zatímco například u plnoformátových Canon zrcadlovek takové objektivy nelze použít vůbec, protože hrozí poškození fotoaparátu. 

Různé značky objektivů také využívají různé bajonety, tedy systémy uchycení objektivu k fotoaparátu. Například objektiv Canon nebude kompatibilní s fotoaparátem Sony, stejně tak objektiv Canon EF nebude bez adaptéru kompatibilní s novějšími fotoaparáty z řady Canon R. Při koupi objektivu si proto nezapomeňte ověřit, že jste vybrali ten správný bajonet. 

Ilustrační foto - objektiv

Foto: Krishna Lair / Pexels

Ohnisková vzdálenost

Volba ohniskové vzdálenosti bude záviset především na druhu focení, kterému se chcete věnovat. Čím kratší ohnisko, tím více se vám vejde do záběru. Zatímco krajináři, cestovatelé nebo zájemci o architekturu a street fotografii většinou volí širší ohniska, portrétní fotografové nebo fotografové zvířat ocení ohniska delší. Pojďme si ohniska rozdělit do kategorií:

  • Fish eye neboli rybí oko (8 - 14 mm): Objektivy, které se vyznačují zaoblenými liniemi v okrajích obrazu. Využívají se na abstraktní, kreativní a dynamické záběry, nejsou však příliš univerzální. 
  • Ultraširokoúhlé (do 24 mm): Tyto objektivy vám poskytnou velmi široký úhel pohledu, jsou proto vhodné pro focení krajiny nebo architektury, využít je lze i na reportáž či interiérovou fotografii. U všech širokoúhlých objektivů je potřeba počítat s určitou deformací při fotografování bližších objektů, tedy např. obličeje z malé vzdálenosti.    
  • Širokoúhlé (24 - 35 mm): Standardní širokoúhlé objektivy s univerzálním využitím. Například ohnisko 35 mm často využívají dokumentární fotografové a tyto objektivy vám umožní zaznamenat širokou škálu situací. Širokoúhlé objektivy najdou využití u reportérů, krajinářů, módních, svatebních či street fotografů. 
  • Základní ohniskové vzdálenosti (35 - 85 mm): Tato kategorie zahrnuje například oblíbené 50 mm objektivy, které se vyznačují velmi příznivou cenou a jsou populární jak mezi začátečníky, tak mezi pokročilejšími fotografy. Nenabízí sice tak široký pohled jako kratší ohniska, ale stále splňují požadavek univerzálnosti, navíc se s nimi klidně můžete pustit do portrétů. Za klasické portrétní ohnisko se potom považuje 85 mm.
  • Krátké teleobjektivy (85 - 135 mm): Někteří fotografové využívají na portréty kromě 85 mm také 105 nebo 135 mm. Tyto ohniskové vzdálenosti nezkreslují perspektivu a subjekt bude mít čočku objektivu dále od obličeje. Subjekt se skrze teleobjektiv jeví být blíže, než doopravdy je, jejich efekt se tedy podobá dalekohledu. V kategorii krátkých teleobjektivů zároveň narazíte na makro objektivy, které disponují velmi krátkou zaostřovací vzdáleností, proto s nimi vyfotíte například detaily rostlin či je můžete využít na fotografii jídla. "Pravé" makro nabídne 1:1 reprodukci, což znamená, že velikost subjektu na snímači odpovídá jeho velikosti v reálném životě.
  • Střední a dlouhé teleobjektivy (135 - 800 mm): Střední a dlouhé teleobjektivy se budou hodit na focení detailů krajiny, zvířat v přírodě nebo sportovní fotografii. Zkrátka tam, kde se nechcete nebo nemáte možnost fyzicky k subjektu přiblížit. 

Ilustrační foto - objektiv

Foto: Mengliu Di / Pexels

Zoom nebo pevné ohnisko

Možná už máte představu o ohniskové vzdálenosti. Nebo alespoň přibližnou představu – v tom případě by pro vás mohl být vhodný zoomový objektiv, který obsáhne určitý rozsah. Každá varianta má samozřejmě své výhody a nevýhody, pojďme si je proto shrnout.

U pevného objektivu se naučíte pracovat s konkrétním úhlem pohledu. Někteří fotografové ví, jaké ohnisko jim nejvíce vyhovuje, svůj objektiv dobře znají, a dokážou proto rychle odhadnout, jak bude vypadat výsledný záběr. Případně střídají více pevných objektivů, nepotřebují proto flexibilitu zoomu. Další výhodou je zpravidla vyšší optická kvalita, nižší cena a lepší světelnost. Přestože existují i velmi robustní pevné objektivy (především ty s nízkým clonovým číslem a delším ohniskem), obecně mívají kompaktnější velikost než zoomy.

Jak vybrat pevný objektiv

Zoom může být vhodný pro ty, kteří preferují flexibilitu nebo s sebou chtějí nosit jen jeden univerzální objektiv. Nevýhodou bývá horší světelnost, větší velikost a váha a o něco horší optické vlastnosti. Zoomy s proměnlivou světelností a objektivy určené pro APS-C snímače bývají velmi cenově dostupné, avšak pokud si budete chtít pořídit profesionální objektiv určený pro full frame fotoaparát s co nejnižším clonovým číslem, které zůstává konstantní po celém rozsahu zoomu (např. 24-70 mm nebo 24-105 mm), zde už se cena citelně zvedá.

Jak vybrat zoomový objektiv

Světelnost

Světelnost představuje jeden z nejdůležitějších aspektů výběru. Nízké clonové číslo vám umožní fotit v horších světelných podmínkách a vytvoří malou hloubku ostrosti, což může být v mnoha situacích žádoucí. Vyšší clonové číslo využijete naopak třeba při focení krajiny. Světelný objektiv tedy potřebují především portrétní, reportážní, svatební a event fotografové.

S dobrou světelností je spojená vyšší cena a také potřeba umět přesněji ostřit, jelikož v některých případech bude zaostřená jen malá část fotografie. V potaz vezměte také velikost a váhu - například pevný 35 mm objektiv s clonou f/1,4 bude větší a těžší než stejná ohnisková vzdálenost s clonou f/2. Supersvětelné objektivy proto nemusí být nutností pro každého, ale jejich výhody pocítíte, jakmile se ocitnete v interiéru anebo prostě jen vyrazíte fotit během zataženého dne.

Ilustrační foto - objektiv

Foto: Rahul Pandit / Pexels

Typ a rychlost ostření

Většina nových objektivů nabízí možnost automatického ostření, které je v dnešní době standardem. Existují ale i výjimky, například objektivy z řady Leica M nebo některé objektivy Zeiss ostří pouze manuálně. Některé méně známé značky potom nabízí převážně manuální skla. Pokud si myslíte, že vám manuální ostření dostačuje, třetí možností je pořídit si starý "vintage" objektiv – výhodou může být unikátní výstup, nevýhodou je nekompatibilita s moderními fotoaparáty, budete proto potřebovat adaptér.

V případě automatického ostření vás možná bude zajímat také jeho rychlost a přesnost, a to především pokud se chcete věnovat sportu, zvířatům či jiné akčnější disciplíně. Přesnost ostření závisí na těle fotoaparátu a počtu ostřících bodů, stejně tak pokročilé funkce typu ostření na oko má na starosti fotoaparát. Rychlost ale ovlivňuje motorek objektivu. Stejně jako u stabilizace bude každý výrobce používat jiný způsob označení, jako příklad však můžeme uvést Canon a jeho STM a USM objektivy: USM značí rychlejší, ale hlasitější ostřící systém, zatímco STM objektivy se vyznačují pomalejším, ale také hladším a tišším ostřením. 

Stabilizace obrazu

Objektiv, který má možnost zapnutí stabilizace obrazu, pomůže kompenzovat malé pohyby ruky. Tato funkce může přijít vhod například při použití dlouhých ohniskových vzdáleností, kde je potřeba používat delší časy než u širokoúhlých objektivů. Stabilizaci ale nevyužijete, pokud fotíte především na stativu, jelikož stativ sám eliminuje jakýkoliv pohyb na straně fotoaparátu.

Přítomnost stabilizace obrazu přidá jak na ceně objektivu, tak na jeho velikosti a váze, rozmyslete si tedy, jestli zrovna pro vás bude funkce užitečná. Někteří výrobci sázejí spíše na stabilizaci v těle fotoaparátu, zatímco jiní na stabilizaci v objektivu. Každý z těchto systémů má své vlastní výhody a mohou se navzájem doplňovat. Pokud ale fotíte především "z ruky", dost možná oceníte přítomnost stabilizace alespoň v jednom případě, tedy buď v těle fotoaparátu nebo v objektivu.​   

Nový nebo použitý objektiv

Při koupi nového objektivu získáte záruku od výrobce, ale použitý kus lze samozřejmě sehnat za výhodnější cenu. Má to však svá rizika. Pokud se rozhodnete pořídit objektiv z druhé ruky, určitě ho nejdříve osobně vyzkoušejte. Jako první se podívejte na vzhled objektivu: malé oděrky jsou většinou v pořádku, ale jakmile uvidíte promáčknutí či jiné větší vady na kráse, může to znamenat, že předchozí majitel objektiv upustil. 

Nezapomeňte vyzkoušet, jestli se správně otevírá a zavírá clona a funguje automatické ostření. Zbystřete, pokud při ostření uslyšíte neobvyklý zvuk. U vintage objektivů si dejte pozor také na plíseň. Podívejte se na objektiv v dobrém světle a pokud uvidíte na skle shluky bílých teček, případně větší vlasovité obrazce, od takového objektivu se držte daleko. V neposlední řadě se zeptejte majitele, z jakého důvodu objektiv prodává. 

Použitý objektiv lze zakoupit i v obchodech s fotografickou technikou. V tomto případě bývají objektivy vyzkoušené od technika a dostanete na ně také krátkou záruku v případě, že byste vadu nezpozorovali okamžitě. Jedná se tedy o dobrý kompromis. 

Bazar Centra Fotoškoda

Ilustrační foto - objektiv

Foto: Craig Dennis / Pexels

Značka objektivu

Volba značky objektivu se dá těžko zobecnit, jelikož každý uživatel má jiné potřeby a požadavky. V různých cenových relacích najdete rozdíly v optické kvalitě a schopnostech objektivu, ostrosti výsledné fotografie nebo třeba vzhledu bokehu.

Se snižující se cenou zpravidla vznikají kompromisy v kvalitě, záleží tedy především na vaší náročnosti. Určitě také není na škodu prozkoumat recenze a podívat se na ukázkové snímky jednotlivých objektivů. Uživatelé s vysokými nároky ocení například skla značek Leica, Hasselblad nebo Zeiss a dále profesionální značkové objektivy výrobců Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, OM System, Panasonic atd.

Dále můžete použít například objektivy od značek Sigma, Tamron a Tokina, které nabízí skla pro různé bajonety a mezi uživateli jsou velmi populární. Na trhu figurují i méně známé značky, jako jsou Samyang, Laowa, Irix, Meike a 7Artisans. Pozor, velmi často se bude jednat o manuální objektivy (manuální nastavení clony a manuální ostření).

Ilustrační foto - objektiv

Foto: Pixabay

Cena

Všechny výše vyjmenované faktory budou ovlivňovat cenu nového objektivu. Pojďme se podívat na několik příkladů, jaké objektivy seženete v různých cenových kategoriích. 

Zoom objektivy a širší ohniska určené pro APS-C fotoaparáty, základní pevné objektivy.

Světelné pevné objektivy, širokoúhlé zoomy a kratší teleobjektivy s proměnlivou clonou.     

Standardní zoomy pro plnoformátové fotoaparáty s konstantní clonou, delší zoomové teleobjektivy a pevné nebo makro objektivy od značkových výrobců. 

Světelné objektivy s delším ohniskem a od značkových výrobců, delší teleobjektivy a plnoformátové zoomy od značkových výrobců.  

Nejnovější verze plnoformátových zoomů, objektivy Hasselblad, Zeiss a Leica, dlouhé teleobjektivy, středoformátové a cinema objektivy.

Nechte si poradit

Volba objektivu je velmi individuální, a proto se nebojte vyrazit do prodejny fotografické techniky, kde můžete výběr konzultovat s odborníky. Zároveň získáte možnost si objektiv "osahat" a vyzkoušet. V Centru FotoŠkoda vám rádi poradíme!

Chci prozkoumat objektivy

Úvodní foto: Griffin Wooldridge, Jonas Svidras / Pexels

CANON EF 50 mm f/1,8 STM
CANON EF 50 mm f/1,8 STM

Ohnisková vzdálenost 50 mm – fantastický objektiv pro portrétní fotografii, Světelnost f/1,8 – skvělý výkon při špatných světelných podmínkách, STM motor – rychlé a téměř neslyšitelné zaostřování

3 390,-
CANON RF 50 mm f/1,8 STM

Objektiv s bajonetem RF, Formát Full-Frame, Motor STM

5 590,-
CANON RF 35 mm f/1,8 MACRO IS STM

detailní a ostrý i při delším čase závěrky, makro zvětšení 1:2, ovládací kroužek pro různé parametry

14 790,-

Související články

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

Diskuze

Jak vybrat objektiv

Přidat příspěvek
  • Marketa L.
    Reagovat

    vyber objektivu

    Marketa L. 01.10.2023 05:34:20
    Dobry den,
    jaky objektiv je vhodny pro foceni mesice v conejvetsich detailech - pro fotak Canon EOS 200D?
    Dekuji.
    Marketa H.
  • Ester
    Reagovat

    Dotaz na objektiv

    Ester 07.01.2023 20:00:49
    Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, jaký objektiv lze dokoupit na fotoaparát Olympus E-520, když bych chtěla fotit detaily? A pasují všechny objektivy této značky na všechny tipy fotoaparátu nebo jsou v tom rozdíly? Mám jen objektiv 14-42 mm, 1:3,5-5,6.
    • Luděk Bouška
      Reagovat

      RE:Dotaz na objektiv

      Luděk Bouška 09.01.2023 09:01:18

      Dobrý den, zrcadlovka Olympus E-520 používá bajonet s označením 4/3 a ten je odlišný od bajonetu Micro 4/3, který používají současné bezzrcadlovky Olympus a Panasonic. Bohužel objektivy s Micro 4/3 bajonetem nejsou kompatibilní s bajonetem 4/3, který se v současnosti už nepoužívá. V aktuální nabídce máme už jen 3 objektivy, které ale pro focení detailů nejsou vhodné. Vhodný objektiv bohužel už nemáme ani v bazaru.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...